Home Dezvoltare personala 7 instrumente pentru dezvoltare personala

7 instrumente pentru dezvoltare personala

0
0
38

Este important sa nu trecem prin viata fara sa fim constienti ca pe langa lucrurile materiale de care ne bucuram, trebuie sa ne preocupam si de partea interioara a noastra. Pentru o evolutie si o dezvoltare personala avem nevoie de 7 instrumente care sunt indispensabile:

  1. Cautarea adevarului

Daca suntem interesati sa evoluam este foarte important sa ne dezvoltam iubirea fata de adevar. Sa cauti adevarul inseamna sa fii curios despre ceea se intampla in interiorul tau si in jurul tau, nu doar sa te multumesti cu raspunsuri automate pe care Ego-ul ti le ofera. Daca ne-am studia mai bine, am observa ca multe dintre explicatiile pe care ni le oferim despre comportamentul nostru si actiunile altora sunt o forma de rezistenta. Este un mod de a evita sa vedem ascunzisurile launtrului nostru.

De exemplu o persoana poate spune : “Sunt foarte furioasa pe tatal meu care ne-a parasit” Dar adevarul este ca acea persoana il iubeste, ii doreste iubirea si isi doreste sa fie langa ea. Ego-ul nu o lasa sa vada adevarul, este doar o reactie automata.

Cand vom fi dispusi sa vedem in general adevarul- oricare ar fi el- dincolo de vorbele si faptele noastre, vom avea resurse interioare sa putem face fata oricaror provocari.

  1. Lipsa actiunii

Procesul evolutiei spirituale e un pic paradoxal deoarece vorbim de efort si in acelasi timp de acceptare si resemnare. Dar de fapt rezolutia acestor termeni aparent opusi consta in “lipsa actiunii”. De fapt adevarata lupta este sa ne relaxam si sa ne linistim mintea pentru a vedea manifestarile personalitatii noastre. Daca nici nu actionam impulsiv dar nici nu suprimam impulsurile, incepem sa intelegem ce le cauzeaza. Si atunci apar unele din cele mai importante lectii ale dezvoltarii personale.

  1. Vointa de deschidere

Una dintre functiile primare ale ego-ului nostru este sa ne separe de anumite aspecte ale naturii noastre. Astfel el ne limiteaza experientele cu adevarat reale. Daca ne relaxam corpurile, ne linistim gandurile si ne deschidem inima, atunci ne deschidem catre calitatile si resursele interioare, lucru care ne poate ajuta sa ne dezvoltam.

Desi fiecare moment are posibilitatea de a ne ajuta, noi pierdem multe dintre ele deoarece ne uitam la un “film mental” al vietii noastre. Trebuie sa ne incredem ca nu am venit degeaba aici si fiecare moment din viata noastra are rolul lui. Trebuie sa incepem sa ducem o viata de care sa fim mai constienti.

  1. Primirea de suport adecvat

Cu cat avem mai mult suport in dezvoltarea personala, cu atat acest proces va fi mai usor. Daca locuim sau traim in medii disfunctionale, evolutia personala nu este imposibila, dar este mai dificila. Multi dintre noi nu ne putem lasa locurile de munca sau familiile, chiar daca exista dificultati in relatia cu ei. Totusi putem sa cautam pe cineva care sa ne incurajeze si care sa fie pe acelasi drum cu noi. Exista grupuri de astfel de oameni, poti participa la workshop-uri ca sa ii intalnesti.

  1. Invatatul din orice

O data ce ne-am implicat in procesul dezvoltarii personale, intelegem ca orice se intampla in momentul prezent este ceea ce avem nevoie acum. Orice apare in mintile si inimile noastre este material pe care il putem folosi in acest proces. Exista o tendinta a unor oameni de a fugi de lucrurile cu care se confrunta in imaginatia lor, sau dramatizand situatia lor, justificandu-se sau evadand in “spiritualitate”. Ceea ce avem nevoie ca sa putem evolua este sa ramanem conectati la experientele reale si sa le confruntam, ca sa putem invata ceva din ele.

  1. Sa cultivi dragostea de sine

S-a spus de multe ori ca nu putem sa ii iubim pe altii daca nu ne ne iubim pe noi. Dar ce inseamna asta? De cele mai multe ori credem ca asta are de-a face cu increderea in sine sau ca ne dam recompense emotionale pentru a compensa alte lucruri deficitare. Poate ca asa este, dar un aspect al iubirii mature fata de noi este faptul ca ne pasa de dezvoltarea noastra personala atat de mult incat nu fugim de disconfortul sau de durerea pe care o traim intr-un anumit moment. Trebuie sa ne iubim indeajuns de mult incat sa nu ne abandonam – si uneori ne abandonam atat de mult incat nu mai suntem prezenti in propriile noastre vieti. Cand suntem prinsi in griji, fantezii, tensiune si anxietate, atentia ne este mutata de la corpurile si de la sentimentele noastre – de fapt, de la natura noastra adevarata.

Adevarata iubire inseamna sa ne acceptam intrutotul propriile sentimente si actiuni.

  1. Practicatul

Cele mai multe predici spirituale vorbesc de importanta unui anumit tip de practica – meditatie, rugaciuni, yoga, relaxare sau miscare fizica. Un lucru important este sa te sustragi vietii cotidiene in fiecare zi cate putin pentru a incerca o conexiune cu Sinele tau. O practica regulata (combinata cu participarea la diverse workshop-uri) ne ajuta in a vedea ca suntem de fapt hipnotizati de propria personalitate. O practica spirituala ar interfera cu obiceiurile noastre adanc inradacinate si ne da oportunitatea de a ne trezi din transa noastra macar din cand in cand, si pentru perioade din ce in ce mai lungi.

La un moment dat vom realiza ca vom invata de fiecare data ceva nou in practica noastra si de cate ori o vom neglija, vom pierde oportunitatea de a pemite vietilor noastre sa fie transformate.

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Cum sa fii mai increzator in tine? Idei de aplicat

Increderea in sine se construieste din copilarie. Nimeni nu se naste increzator in fortele…