We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

My Cart
lei

Cei cinci hoti ai fericirii

Bucuria si fericirea sunt aspecte naturale ale oricarei fiinte umane. Si totusi exista “5 hoti” care impiedica oamenii sa fie fericiti. Cel putin asta ne zice John Izzo in cartea: “Cei cinci hoti ai fericirii”. Cartea nu am gasit-o inca la noi, am citit-o in limba engleza, dar ti-o recomand cu mare drag.

Autorul spune ca provocarea este sa inlaturi barierele mentale care te impiedica sa iti accesezi fericirea si sa traiesti o viata implinita.

“Nu trebuie sa cauti fericirea. Ea exista deja inlauntrul tau.”

Societatea moderna pare obsedata de gasirea secretului pentru atingerea si mentinerea fericirii. Exista convingerea ca oamenii trebuie sa lucreze zilnic pentru fericire ceea ce face problema si mai rea. Oamenii in ziua de azi sunt fericiti in functie de evenimente si circumstante – pentru ca ei cred ca fericirea depinde de ele.

Dar se pare ca “secretul” este de fapt sa inveti sa scapi de crezul ca fericirea izvoraste din evenimente si situatii.  Fericirea poate exista indiferent de suisurile si coborasurile vietii.

Mintea umana se blocheaza cand aude asta pentru ca de mici oamenii au crescut cu alte crezuri. Cum poti sa fii fericit cand esti bolnav? Cand iti moare cineva drag? Cand ai probleme si griji?

Si cu toate astea se pare ca in alte epoci, oamenii reuseau sa isi pastreaza starea de liniste si fericire in ciuda evenimentelor negative. Ei le vedeau ca pe ceva normal, ceva ce face parte din viata. Moartea era vazuta ca un proces natural, un ciclu care a avut un inceput si acum a ajuns la incheierea lui. Nu existau probleme cu banii, pentru ca oamenii erau invatati sa traiasca cu putin si sa fie recunoscatori pentru ceea ce aveau. La orice problema se cauta o solutie si daca nu se gasea, atunci oameni se resemnau si se detasau.

Ai putea spune ca acei oameni erau “inapoiati” si ignoranti, traiau in pesteri si case de pamant si de atunci lumea a evoluat. Da, lumea a evoluat, dar oamenii aceia erau mai fericiti decat cei care traiesc in societatea moderna de azi.

Iata care sunt cei 5 hoti care “fura” fericirea: vanitatea, controlul, invidia, consumul si confortul.

Hotul Nr 1: Controlul – in religia budista se promoveaza foarte mult ideea ca acceptarea este secretul pacii interioare. Dorinta oamenilor de a controla totul (mai ales lucrurile asupra carora nu au control) distruge pacea lor interioara si fericirea. Suferinta nu este rezultatul evenimentelor vietii ci impotrivirea umanitatii de a accepta inevitabilul acestor evenimente. Poti controla actiunile tale si cum raspunzi la evenimente, dar esti fara putere in fata situatilor care sunt independente de actiunile tale.

Dorintele si telurile nu sunt obstacole in fata fericirii. Problema apare cand incepi sa anticipezi un rezultat care nu se materializeaza. Atunci experimentezi dezamagire si nefericire.

Controlul se aplica si in relatii. Nu poti controla comportamentul partenerului, felul cum el raspunde la nevoile tale. Nu degeaba se spune ca nu trebuie sa incerci sa il schimbi pe celalalt.

Opusul controlului este predarea si detasarea.

Al doilea hot – vanitatea.  Aici intervine ego-ul tau care te face sa te simti cea mai importanta persoana din lume. Vanitatea te face sa uiti de oamenii din jurul tau si sa te concentrezi doar asupra nevoilor si dorintelor tale.

Si totusi actele de bunavointa, de bunatate iti dau un anumit sentiment. Nu stiu daca ai facut vreodata voluntariat, daca ai vizitat un orfelinat, dar faptul ca ai facut un lucru bun si ajutat pe altcineva te face sa te simti mai implinit ca niciodata.

Al treilea hot: invidia. Care este prietena cu dorinta materiala de a avea mereu ceva. Invidia apare atunci cand altcineva are ceva ce tu nu ai, cand el reuseste si tu nu. Trezeste resentimente in tine pentru ca nu te simti la fel de frumos, bogat sau de succes. Astfel apare comparatia permanenta.

Ce nu inteleg oamenii este ca o societate complet egala este imposibila. Pana si in triburi fiecare isi stie rolul si locul, conducatorul tribului avand un statut diferit fata de cel al membrilor.

Un studiu facut in Danemarca a aratat ca oamenii au fost mai fericiti cand au stat departe de Facebook 2 saptamani. Faptul ca citesti mereu despre reusitele altora, despre asa-zisele vieti fericite te face sa te simti inferior.

Al 4-lea hot: consumul

Hotul care iti spune ca vei fi fericit doar cand vei avea X sau Y. De fapt in realitate nu ai nevoie sa obtii nimic material pentru a fi fericit; este doar o alegere.  Poti alege sa fii fericit cu ce ai deja. Nu inseamna sa nu iti mai doresti X sau Y, ci sa nu faci ca fericirea ta sa fie dependenta de obtinerea lor.

Cu toate astea oamenii cred mereu ca fericirea se cumpara: cea mai mare si frumoasa casa, cea mai de lux masina, cele mai frumoase haine etc Iar societatea vine mereu si iti intareste acest crez.

Al 5-lea hot: confortul

Oamenii au tendinta de a-si crea o rutina zilnica – si apoi dupa o perioada se simt neimpliniti si nu stiu care este cauza.  Schimbarea stimuleaza si provoaca creierul. Si in acelasi timp, te simti bine in confortul tau.  Confortul te lasa sa functionezi pe pilot automat fara sa iti ofere vreo provocare noua.

Din pacate rutina te impiedica sa evoluezi, sa descoperi lumea si sa te descoperi pe tine insuti. Poate rutina este familiara si comoda, dar este extrem de toxica sanatatii spirituale.

Pentru a reusi sa alungi cei 5 hoti ai fericirii ai nevoie de 3 pasi:

  1. Sa fii constient. Sa observi cand apare hotul. Sa il prinzi asupra actului.
  2. Sa ii spui stop. Sa nu il lasi sa iti domine gandurile.
  3. Sa il inlocuiesti. Focalizeaza-te doar pe momentul prezent si inlocuieste gandul negativ cu unul pozitiv.

Acesti pasi functioneaza. Nu mai crede ca fericirea depinde de ceva exterior tie.

In loc sa te enervezi ca stai in trafic, mai bine accepta ca nu e ceva ce poti controla si accepta situatia asa cum este.

Nu mai lasa evenimentele externe sa iti controleze viata!

 

Comentarii Facebook

Comments (2)

Leave your thought