Home Dezvoltare personala Esti in controlul emotiilor tale?

Esti in controlul emotiilor tale?

0
0
52

Oricine isi doreste la un moment dat o calitate a vietii mai buna. Sa fie implinit si fericit. Dar aproape toti oamenii raman la un moment dat blocati in convingeri limitate si tipare emotionale care se repeta. Devine un obicei sa fii frustrat, ingrijorat, trist sau sa simti ca esti depasit de situatie.

Nu putem controla evenimentele care apar in vietile noastre, dar putem sa controlam cum sa ne purtam si cum reactionam cand apar aceste experiente.

Perioade stresante vor aparea intordeauna in viata ta. Poate iti vei pierde locul de munca, poate te vei imbolnavi sau poate vei pierde pe cineva drag. Cand ceva ce nu putem controla se intampla, ne simtim pusi la pamant. Intr-adevar este trist ca lucruri rele se intampla. Dar asta e realitatea.

Intrebarea este, vei permite acestor lucruri sa iti conduca viata? Sa te defineasca? Ii vei lasa pe oameni sau anumite situatii sa determine calitatea gandurilor tale si modul cum iti va fi ziua?

Le vei lasa sa te puna la pamant sau le vei folosi pentru a deveni mai puternic? Daca vrei sa ai o viata implinita alaturi de persoanele iubite trebuie sa inveti sa iti controlezi emotiile inainte ca ele sa te controleze pe tine.

Noi decidem ce inseamna pentru noi evenimentele si experientele din viata noastra; si de multe ori nu suntem constienti de asta. Emotiile umane sunt variabile, impredictibile si adesea nu te poti baza pe ele.

Cand avem de-a face cu o experienta negativa, ne complacem si ne simtim mizerabil. Si culmea e ca tristetea, grijile, anxietatea, vina, rusinea furia – au o baza. De mici, oamenii sunt invatati sa simta asta.

Mintea umana se uita intotdeauna dupa ce ar putea pierde sau ce ar putea avea daca…Este o masura de protectie si supravietuire. Oamenii sunt programati biologici sa se astepte la ce-i mai rau. De aceea trebuie sa preiei controlul asupra emotiilor in mod constient.

Dar, ca sa fiu clara: avem nevoie sa experimentam toate emotiile posibile. Ulterior le vom putea recunoaste mai bine si le vom putea evita pe cele care ne fac sa ne simtim nefericiti. Emotiile sunt ca un sistem GPS, ghidandu-ne in viata.

Totusi exista o diferenta in a simti o emotie si a o lasa sa preia controlul asupra vietii tale.

De exemplu, chiar daca simti furie sau frustare daca o lasi sa ‘explodeze” la locul de munca sau intr-o sedinta importanta, nu va fi profesional din partea ta. Adesea, atunci cand te lasi dominat de emotii, nu mai vezi clar situatiile, le poti percepe mai rau decat sunt in realitate si nu poti gasi raspunsuri la problemele care se ivesc.

O femeie care nu poate avea copii se poate simti coplesita de situatie si poate trai toata cu viata tanjind dupa ceva ce nu poate avea; sau poate alege sa adopte. Chiar daca ea nu va darui viata acelui copil, cu toate astea ii va darui o viata diferita de cea pe care o poate avea intr-un orfelinat. Copilul o va iubi extrem de mult si ii va spune “mama”.

Cand se iveste o situatie neplacuta, inainte de a rabufni intr-un amalgan de emotii “negative”, incearca sa descoperi cat de importanta este acea problema pentru tine in realitate, daca merita sa o lasi sa-ti afecteze ziua sau saptamana. Daca ai un copil si s-a murdarit pe haine, cat de important e acest lucru incat sa te lasi cuprins de furie si sa tipi la copil? Hainele se spala, cuvintele nu.

Cand simti ca o emotie puternica te cuprinde, evalueaza, linisteste-te cu respiratii profunde si, daca poti, chiar paraseste contextul in care apare acea situatie (iesi din incapere).

Controlul emotiilor nu este ceva ce se intampla peste noapte. Mai ales daca esti o persoana careia ti se spune adesea ca esti “emotionala”. Nu mai lasa frustrarile si anxietatile sa iti conduca viata, alege sa intrerupi fluxul.

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Cum sa fii mai increzator in tine? Idei de aplicat

Increderea in sine se construieste din copilarie. Nimeni nu se naste increzator in fortele…