Home Recenzii carti recomandate Omul in cautarea sensului vietii

Omul in cautarea sensului vietii

0
0
395

Oamenii in suferinta tind sa simta ca nu au nicio speranta si ca au esuat.  In asemenea momente au nevoie de cartea lui Viktor Frankl  – Omul in cautarea sensului vietii. 

Daca ai putea citi doar o carte in acest an, aceasta ti-as recomanda-o.

Autorul cartii este un neuro-psihiatru austriac, supravietuitor al Holocaustului. Daca ar trebui sa caracterizez cartea in cateva cuvinte nu pot spune decat: intensa, profunda, care te pune pe ganduri.

Viktor Frankl ne prezinta ideea remarcabila ca putem alege sa vedem un scop sau o semnificatie in orice situatie, inclusiv in cele mai oribile conditii (povestind viata lui si a prietenilor din lagarul de concentrare de la Auschwitz).

Ce putem retine din cartea lui?

Cel care are un de ce pentru care sa traiasca poate sa suporte aproape orice. Primii care au cedat au fost cei care si-au pierdut speranta, care nu au mai vazut niciun sens al vietii si niciun sens al existentei lor.

Care a fost de ce-ul autorului? Au fost de fapt 3: dragostea (gandul la sotia lui, despre care nu mai stia nimic), munca (cand a fost luat in lagar i s-a confiscat un manuscris si dorea sa il rescrie) si demnitatea (orice ar fi, dorea, in lupta pentru supravietuire, sa ramana demn. Gardienii puteau sa ii ia totul, mai putin demnitatea. Daca i-ar fi luat si aceasta, atunci ar fi devenit doar un animal).

”Lucrul de care aveam cu adevarat nevoie era o schimbare fundamentala a atitudinii noastre viata de viata.  A trebuit sa invatam noi insine, ba inca a trebuit sa il invatam si pe semenul nostru disperat ca ceea ce conteaza cu adevarat este nu ceea ce asteptam noi de la viata, ci mai degraba ceea ce viata asteapta de la noi. Trebuia sa incetam a ne mai intreba care este sensul vietii…”

Poate nu esti acolo unde iti doresti in viata in acest moment, dar si ce? Nu tot timpul este doar despre tine. Tu ce poti face pentru viata? Tu ce poti face pentru altii?

Poate exista un inteles dincolo de suferinta. Multi dintre noi ne petrecem viata intr-o incercare disperata de a eradica compet suferinta, gandindu-ne ca fericirea va veni cand suferinta va disparea. Totusi ce poti face cand in viata ta exista doar suferinta?

Renunti sau devii curajos?

Puteai lua greutatile din lagar ca pe un test al propriei tarii launtrice. Multi detinuti preferau sa isi inchida ochii si sa traiasca in trecut. Ei preferau sa vegeteze. Dar pentru astfel de oameni, viata devenea lipsita de sens. Exact cand ai putea crede in plina suferinta ca oportunitatile au incetat sa mai existe, in realitate mai existau o provocare si o oportunitate: puteai sa iti transformi viata intr-o biruinta launtrica, victoria ta personala.

Este o carte usor de citit, dar care iti ridica cele mai profunde intrebari despre existenta. Una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit in ultimul timp, ce consider ca a aparut in viata mea la momentul potrivit J

Viktor Frankl – Omul in cautarea sensului vietii

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Merita sau nu citita ”Povestea mea” de Michelle Obama

Cand vorbim de autobiografia scrisa de Michelle Obama, parerile sunt impartite. Unii spun …