We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

My Cart
lei

Nu esti responsabil pentru fericirea altor persoane

Incerci adesea sa iti ajuti prieenii, familia, colegii, chiar daca nu iti cer in mod expres ajutorul?

Exista o linie fina intre a sprijini pe cineva si a le rezolva problemele. Se intampla adesea mai ales la persoanele care sunt pe o cale a dezvoltarii interioare, care au descoperit moduri prin care se simt mai bine (chiar si mie mi s-a intamplat).

Nu este treaba ta sa rezolvi problemele altor persoane si nici nu esti responsabil pentru fericirea lor.

Caz concret: O prietena mi-a spus ca a primit o vizita de la o prietena apropiata a ei. Aceasta trecea printr-o perioada grea, avea multe probleme, asa ca la plecarea ei prietena mea simtea o greutate in piept. Se simtea responsabila sa se asigure ca prietena ei e ok. Se simtea vinovata ca nu a putut sa ii rezolve problemele si ca prietena ei plecase de la ea exact asa cum venise.

Poate fi dificil, in special daca tii la acea persoana, sa nu te consideri responsabil pentru fericirea ei. Vrei sa fii cea care ajuta. Vrei sa ajuti sa gaseasca solutii, sa faca alegeri corecte si sa vada lumina in intunericul ei.

Te poti chiar considera egoist daca nu intervii si nu ai grija de lucruri. Pana la urma, nu de aceea exista prietenii? Sa se ajute unii pe altii?

Da, bineinteles.

Dar exista o diferenta in a iubi si a sprijini pe cineva si in a incerca sa le rezolvi problemele si sa ii faci fericiti. Fiecare persoana este responsabila pentru propria fericire. Si daca iti atribui tu responsabilitatea lor, de fapt le faci mai mult rau pe termen lung. Fiecare invata o  lectie din provocarea cu care are de-a face si daca tu ii rezolvi problema, risti ca lectia sa nu fie invatata.

Ce pasi sa urmezi cand vrei sa rezolvi problemele altor persoane?

Pasul 1: Aminteste-ti ca fiecare persoana are propriul sistem de ghidare

Fiecare are propriile credinte, propria intuitie, propria cale pe care o urmeaza. Trebuie sa avem incredere ca reusesc sa isi acceseze acest sistem de ghidare pentru a-si depasi problemele.

Pasul 2: Aminteste-ti ca nu trebuie sa impiedici pe cineva sa traiasca aceasta experienta

Nu iti place ca persoanele dragi sa sufere, stiu asta. Dar fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat cu o experienta care a schimbat ceva in noi.  In anumite momente din viata apar niste cotituri, oportunitati care ii dau sansa persoanei respective sa aiba anumite realizari sau revelatii. Sunt atatea persoane care au avut nevoie sa atinga punctul cel mai de jos al durerii pentru a-si schimba viata.

Pasul 3: Aminteste-ti ca nu poti ajuta pe cineva daca nu iti cere in mod expres acest lucru

Nu este responsabilitatea noastra sa schimbam pe cineva, sa vindecam sau sa il ajutam daca acea persoana nu isi doreste acest lucru. Cand cineva este gata sa faca o schimbare in viata lui, trebuie doar sa stie ca va fi sprijinit in planul lui. Vei fi acolo pentru el.

Iata totusi ce poti face:

Poti sa ii asculti problemele, poti sa asiguri persoana respectiva ca vei fi alaturi de ea indiferent ce decizie ia, ca ii vei oferi ajutorul daca il cere (cu cat poti si cu cat stii). Poti sa te rogi pentru ea pentru a primi claritate in ceea ce trebuie sa faca. Trimite prin rugaciune multa iubire si intentii pozitive. Crede in puterea rugaciunii tale.

Cand cineva iti cere ajutorul, ii poti oferi resurse. O carte pe care ai citit-o, un centru de care ai auzit,  un job care e disponibil, un terapeut care poate ajuta. Dar doar aminteste-ti: daca oferi aceste resurse, nu te supara daca acea persoana nu a apelat la ele. Nu poti obliga pe nimeni sa actioneze.

Cel mai iubitor lucru pe care il poti face pentru o persoana este o accepti asa cum este. Sfatul tau nesolicitat este un mod de a controla si de a judeca persoana respectiva. Poate oamenii nu sunt asa cum iti doresti, dar cand ii accepti asa cum sunt ii poti ierta mult mai usor. Iti ofera si tie libertate. Cand iti schimbi gandurile si sentimentele despre alta persoana, iti schimbi energia fata de ei.

Comentarii Facebook

Leave your thought