We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

My Cart
lei

Afla care sunt convingerile tale – exercitiu de pus in practica pentru descoperirea copilului interior ranit

Pentru a-ti schimba comportamentul si atitudinile care iti fac probleme in mod repetat, trebuie sa recunosti experientele negative care te-au marcat. Ca sa ajungi sa te apropii de resursele si punctele tale forte, trebuie mai intai sa te confrunti cu copilul interior ranit si cu sentimentele impovaratoare ale acestuia.

Iata un prim exercitiu in care sa iti descoperi copilul interior ranit, si anume sa afli care sunt convingerile tale care te tin pe loc.

Te rog sa iei o coala de hartie A4 si sa desenezi pe aceasta coala silueta unui baiat sau a unei fete – in functie de sexul caruia ii apartii. Aceasta silueta reprezinta copilul interior ranit. La dreapta si la stanga fata de capul siluetei de copil, scrie mama si tata, sau mami si tati, folosind numele cu care li te adresai in copilarie. Daca nu ai fost crescut de parinti, trece acolo cateva dintre persoanele care au avut grija de tine (numele doar celor mai apropiati).

 

  1. Imagineaza-ti cel putin o situatie pe care ai trait-o in copilarie impreuna cu mama ta si care ti s-a parut absolut aiurea. Poate pentru ca te-ai simtit fie trecut cu vederea, descurajat, ca ai avut sentimentul ca nu te ia in serios, ca nu e alaturi de tine, ca te-a jignit etc.

Pornind concret de la aceasta situatie, aduna cuvinte cheie. Cum era mama ta? (acest exercitiu poate fi facut si in cazul tatalui tau sau al persoanei care te-a crescut)

Exemple de trasaturi negative: rece, iritabil, coplesit, se agata de tine, excesiv de protector, dezinteresat, foarte permisiv, dependent, impulsiv, cu toane, de neclintit, dominator, temator, arogant, foarte drastic, lipsit de empatie, absent, agresiv vocal sau fizic etc.

  1. Acum gandeste-te daca aveai un rol anume in cadrul familiei, acest rol poate lua si forma unei misiuni tacite. Unii copii de exemplu, simt datoria sa se poarte mereu intr-un anume fel ca parintii sa fie mandri de ei. Sau simt menirea sa fie intermediari intre mama si tata. Unii preiau sarcina sa fie confidentul unuia dintre parinti sau simt ca trebuie sa ii faca pe acestia fericiti.
  2. Acum noteaza expresii pe care le foloseau des, cum ar fi: “esti exact ca bunica ta”, “cap sec, nimic inauntru”, “asteapta numai pana se intoarce tata acasa”, “uite ce harnic e X in comparatie cu tine”, “tu esti de vina ca sunt nefericit” etc
  3. Acum deasupra capului tau, traseaza inca o linie de legatura intre persoane si scrie pe ea aspectele dificile ale relatiei lor. De exemplu: “se certau des”, “traiau vieti separate in aceeasi casa”, “mama si tata au divortat” etc
  4. Dupa ce ai notat toate astea, patrunde in strafundul propriei tale fiinte si intra in legatura cu copilul interior ranit, intelegand sentimentele pe care le starnea in tine comportamentul parintilor tai.

Aceasta parte a exercitiului poate fi un pic dificila pentru ca cei mai multi adulti si-au reprimat copilul interior si deci si sentimentele asociate cu perioada din copilarie. Aici te poate ajuta programul audio “Vindecarea copilului Interior” pentru ca te ajuta sa intri in strafundurile subconstientului tau si sa te intalnesti cu acest copil interior.

A sosit vremea sa iti exprimi convingerile starnite in tine de comportamentul parintilor tai, atunci cand erai copil. Nu vorbim de faptul ca parintii tai vroiau sau nu sa iti transmita aceasta convingere, ci cele la care ai ajuns tu singur.

Copiii nu se pot distanta critic prea mult fata de comportamentele parintilor lor si se raporteaza la acestea. De exemplu daca mama este vesela si iubitoare, ii transmite copilului sentimentul ca e multumita de el si ca il iubeste. Daca mama este adesea stresata si iritata, ii transmite copilului sentimentul ca acesta este o povara. De cele mai multe ori copiii se simt responsabili pentru schimbarile de dispozitie ale parintilor.

Ca sa te ajut sa iti gasesti convingerile personale, iti pun la dispozitie o insiruire de convingeri posibile. Nu e o lista completa, dar poate fi o sursa de inspiratie. Cand parcurgi lista, fii atent la sentimentele tale, care convingere declanseaza ceva in tine?

Convingeri negative care arata lipsa increderii in sine:

Sunt un om de nimic!

Nu sunt dorit!

Nu sunt bine venit!

Nu merit sa fiu iubit!

Sunt prea gras!

Sunt vinovat!

Nu sunt in stare de nimic!

Nu voi reusi!

Sunt prost!

Gresesc! Etc

Convingeri negative despre relatia cu persoanele care au avut grija de mine:

Sunt o povara!

Eu sunt de vina pentru schimbarile de dispozitie!

Nu ma pot increde in tine!

Trebuie sa fiu mereu in garda!

Sunt neputincios!

Sunt la mana ta!

Nu ma iubesti!

Trebuie sa fiu atent la tine!

Te dezamagesc!

Nu sunt dorit! Etc

Convingeri negative care ofera solutia problemei cu persoanele care ma ingrijesc (mecanism de aparare)

Trebuie sa fiu iubitor si cuminte!

Nu am voie sa ma apar!

Trebuie sa fac totul corect!

Trebuie sa ma descurc singur!

Trebuie sa fiu puternic!

Nu am voie sa manifest vreo slabiciune!

Trebuie sa fiu cel mai bun!

Trebuie sa vin doar cu note maxime acasa!

Trebuie sa iti confirm asteptarile! Etc

Convingeri negative cu caracter general:

Femeile sunt slabe!

Barbatii sunt rai!

Lumea e rea/periculoasa!

In viata, nimic nu e gratis.

Oricum mergea prost.

Nu ajuta cu nimic sa iti sustii punctul de vedere.

E bine sa ai incredere, dar mai bine e sa controlezi. Etc

 

Noteaza-ti convingerile proprii in corpul copilului desenat (sunt cele care te reprezinta pe tine).

Convingerile negative sunt cauza problemelor din viata, in masura in care e vorba de niste probleme la care ai si tu un aport, facem exceptie de loviturile destinului.

Deci daca ai probleme la locul de munca, in relatie sau cu felul in care iti gestionezi viata – daca suferi de depresie, temeri, constrangeri – , ]n mare parte acestea depind de convingerile tale negative.

Recunoasterea convingerilor negative este primul pas spre schimbarea lor.

Acest exercitiu face parte dintr-un curs amplu pe care il pun la punct si pe care il lansez curand.

Voi reveni cu exercitii de acest fel, urmatorul exercitiu va avea legatura tot cu aceste convingeri, asa ca pastreaza foaia desenata de tine.

Va trebuie sa intri des in contact cu copilul tau interior pentru aplicarea exercitiilor, asa ca iti recomand pana atunci programul audio “Vindecarea copilului interior”, pe care daca il practici de cel putin 2 ori pe saptamana, te va ajuta sa te conectezi cu el mai usor.

Iti multumesc ca ai avut rabdarea sa parcurgi acest text lung.

Comentarii Facebook

Leave your thought